Siirry sisältöön

Pyhäjärvipeli

Uusi Pyhäjärvipeli julkaistiin ystävänpäivänä ke 14.2.2018 ja peliä on vuosi 2018 jaettu yhdistyksen jäsenille sekä kouluille ja päättäjille. Nyt loput pelit jaetaan kaikille halukkaille. Pelin tärkein tehtävä on tuoda Pyhäjärvi näkyville ja keskusteluihin.

Peli sopii kaikenikäisille, kunhan yksikin vähintään peruskoulun käynyt löytyy porukkaan ohjaamaan ja neuvomaan. Pelilaatikon avaaminen ja pelin alkuvalmistelut ovat tämän sivun alalaidassa. Peliohjeen lyhennelmä on myös koottu sinne. Katso tästä sivun loppuun kerätyt useimmin kysytyt kysymykset peliin liittyen.

Vain yhdistyksen jäsenet sekä koulut ja yhteistyökumppanimme voivat saada pelin omakseen, sillä kaupallisesti tätä EU-rahoituksella tuotettua lautapeliä ei saa hyödyntää. Tarkoituksena onkin jakaa Pyhäjärvitietoutta näin hauskalla tavalla kaikille Pyhäjärvestä ja järvien suojelusta kiinnostuneille.

Pelin kulku

Pelissä toimitaan yhdessä tutkijaryhmänä, joka tutkimusaluksella eli pelaajien yhteisellä pelinappulalla, liikkuu ympäri järveä etsien ravinnekuormituksen syitä sekä keinoja pitää järvi puhtaana.

Kukin vuorollaan siirtää tutkimusalusta ruudun kerrallaan ja ottaa pelikiekon, joka määrää millaisen kortin pelaaja saa nostaa. Tietokorteista kerätään Pyhäjärvellä näkyviä tähtikuvioita voittopisteiksi. Hauskimpia ovat lajikorttien eläimet, joita tunnistamalla kerätty kalansaalis antaa myöskin mahdollisuuden voittaa pelin. Kulkupelikorteilla saattaa päästä liikkumaan useampiakin ruutuja yhdellä kertaa. Sääkortit kuitenkin vaikuttavat kulkupelien käyttöön.

Näin tutkimusalus liikkuu pelilaudalla, kunnes jokin pelaajista saa kerättyä riittävän määrän voittopisteitä. Sen jälkeen yhteistä pelinappulaa aletaan siirtää kohti maalia. Voittaa voi joko se, jolla on suurin määrä voittopisteitä tai se, joka on onnistunut tunnistamaan eniten kalakortteja, eli kalastamaan suurimman saaliin.

Vieritä ylös